SLATKO I SOČNO ZADOVOLJSTVO Kolač sa medom i bademima
POTREBNI SASTOJCI:
500 g pšeničnog griza
30 ml ulja
120 g šećera
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli
150 ml mlijekam
50 ml vode
1 prašak za pecivo
ZA DEKORACIJU POTREBNO:
blanširani bademi
orasi ili pistaći
ZA ŠEĆERNI SIRUP POTREBNO:
250 g kristal šećera
125 ml vode
1 kašičica limunovog soka
1 kašičica meda
Priprema:
Umiješati prašak za pecivo, so i griz, a onda smjesu ostavite sa strane da odstoji 10 do 15 minuta.
Pomiješati vodu, mlijeko i ulje, dodati šećer i vanilin – šećer i sve špatulom miješati dok se šećer ne istopi. Za to vrijeme ugrijte rernu na 180 stepeni i pripremite manji četvrtasti pleh (36 x 22 cm) obložen vlažnim zgužvanim pek – papirom. Tijesto pomoću kašike ravnomjerno rasporedite u pripremljeni pleh i poravnajte.
Na površini lagano nožem zarezati prvo vertikalne, a zatim sa druge strane dijagonalne linije u romb, u sredinu svakog romba položiti jedan blanširani badem. Kolač peći u zagrijanoj rerni oko 30 minuta.
Dok se kolač peče, skuhajte šećerni sirup. U lončić stavite šećer, vodu, med, limunov sok i kad provri, kuhajte na laganoj vatri 7 do 8 minuta dok ne dobijete sirup. Pripremljeni sirup odložite sa strane. Kad je kolač pečen, izvadite ga iz rerne, prohladite, a zatim pomoću kašike ravnomjerno prelijte sirupom. Kolač ostaviti da se ohladi, pa servirati.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- bademi
- KOLAČ
- med
- poslastica