ZA SVAKI DAN, ALI I ZA PRAZNIKE Posne žerbo kocke
Sastojci:
250 ml mineralne vode
1 kašika šećera
5 g suvog kvasca ili 20 gr svežeg
500 gr mekog brašna
200 ml ulja
Nadjev:
250 g mljevenih oraha
250 g šećera
količina pekmeza od kajsija po želji
Glazura:
100 g posne čokolade
2- 3 kašike ulja
Priprema:
U toplu kiselu vodu staviti šećer i kvasac pa promiješati. U posudu za miješenje staviti pola mjere brašna, naliti ulje pa kvasac i promiješati. Dodavati brašno pa umjesiti tijesto od cijele količine brašna.
Ostaviti da odstoji dok napravite nadjev. Pomiješati mljevene orahe i lešnike, a pekmez, džem ili marmeladu ukoliko su tvrđi omekšati mućenjem ili slabim zagrijavanjem. Podijeliti tijesto na 4 dijela. Podmazati pleh tanko uljem.
Prvi dio tijesta razvući na veličinu pleha, namotati na oklagiju pa prebaciti odvijanjem u pleh, a zatim utapkati prstima. Namazati pekmez od kajsija odokativno, kako volite, više ili manje. Posuti trećinu mješavine oraha i šećera. Ovaj postupak razvlačenja, premazivanja i posipanja ponoviti još 2 puta.
Razvući četvrtu koru i prebaciti u pleh, poravnati i izbockati viljuškom. Uključiti rernu da se zagrije na 180 stepeni i staviti kolač da se peče. Taman će malo da odstoji dok se rerna zagrije. Peći kolač oko 35 minuta, ispratite, treba da ima blago svjetlo braon boju. Pečen kolač opisati nožem u plehu pa okrenuti na metalnu tacnu ili drvenu dasku.
Preko staviti pleh i opterećenje kako bi se kolač poravnao. Ostaviti tako da se hladi. Glazuru možete i ne morate da stavljate. Otopiti čokoladu sa uljem na laganoj vatri i preliti kolač, zatim ga prodrmati i ostaviti da se čokolada stegne. Isjeći u kocke i poslužiti. Prijatno!
BONUS VIDEO: