OVO MORATE PROBATI Pohovana palenta
AloOnline.ba | Žena ∙ 19.11.23 06:00 ∙ 0
SASTOJCI:
- 500 g palente
- 1,5 l vode
- 1 kašičica soli
- ostali začni po ukusu
- 100 g rendanog parmezana
Za pohovanje:
- 3 jajeta
- malo soli
- 100 g brašna
- 200 g prezli
- ulje za prženje
PRIPREMA:
U šerpu sipajte vodu i so i ostavite da provri. Kada provri, dodajte palentu i sklonite sa ringle, uz konstantno miješanje da se ne bi stvorile grudvice, pa dodajte parmezan i začine po želji. Dobijenu smjesu zatim prebacite u pravougaonu tepsiju koju ste prethodno podmazali puterom i izravnajte je. Ostavite u tepsiji da se ohladi u potpunosti. Ohlađenu palentu isijecite na 20 kockica. Jaja posolite i umutite, a zasebno pripremite i brašno i prezle. Svaku kockicu uvaljajte sa svih strana u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Palentu pržite u malo dubljem ulju, te je stavljajte na tanjir obloženim ubrusom da se ocijedi. Servirajte uz grčki jogurt, peršun ili bosiljak.
* Recept preuzet sa Instagram profila slatkadomacica.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- RECEPT DANA
Možda vas zanima
vremenska prognoza
0°C
Sarajevo
0°C
Banja luka
0°C
Mostar
0°C
Tuzla
0°C
Bihać
0°C
Bijeljina
0°C
Zenica
0°C
Prijedor
0°C