NEODOLJIVE TAMNE PALAČINKE Dodajte ovaj sastojak i „obojite“ smjesu
Sastojci:
• 2 jaja
• 125 g brašna
• kakao
• četvrtina kašike soli
• 250 ml mlijeka
• 50 g maslaca
• kašika maslaca (za lim za pečenje)
Čokoladni krem:
• 200 g čokolade
• 30 g šećera
• 150 ml mlijeka
• 50 ml pavlake
• 30 g maslaca
Priprema:
Pomiješajte u posudi jaja s brašnom, kakaom i soli, pa dodajte mlijeko i umutite smjesu. U loncu rastopite maslac, dodajte u smjesu i nastavite da mutite dok ne nestanu grudvice.
U tiganj koji ste ugrijali na srednje jakoj vatri stavite kašiku maslaca, dodajte malo tijesta, dobro rasporedite i, kad počnu da izlaze mjehurići, preokrenite da se ispeče I sa druge strane. Ponavljajte postupak dok ne ispečete svu smjesu.
Krem:
Otopite čokoladu na laganoj vatri uz često miješanje. U malom loncu zagrejte mlijeko, pavlaku i šećer. U mlijeko dodajte čokoladu i lagano miješajte, ostavite da prokuva nekoliko sekundi.
Sklonite sa vatre i dodajte maslac malo po malo uz stalno miješanje, sve dok ne dobijete homogeni krem. Palačinke filujte čokoladnom kremom, ukrasite nasjeckanim orašastim plodovima, dodajte listiće nane i malo malina.
BONUS VIDEO: