Kako se pravi italijanska fritata, kombinacija omleta i kiš lorena?
ALOONLINE.BA | Žena ∙ 12.05.23 07:45 ∙ 0
Fritata se sastoji iz raznovrsnog povrća, ali u zavisnosti od ukusa možete da dodate i slaninu, šunku, sir...
Ovaj specijalitet možete da služite za doručak, ali isto tako može da mijenja bilo koji obrok, zbog svog bogatog ukusa.
Sastojci:
- 8 jaja
- 80 ml pavlake za kuvanje
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1/2 šolje sjeckanog crnog luka
- 4 čena bijelog luka
- 1 šolja sjeckane paprike
- 1 šolja sjeckanog krompira
- 1 šolja sjeckane tikvice
- 2 šolje spanaća
- 1,5 šolja isjeckanog sira
Priprema:
Umutite jaja sa pavlakom za kuvanje i posolite. U tiganju zagrijte ulje i dodajte sjeckani crni luk, opet malo posolite i pržite dok ne omekša. Dodajte mljeveni bijeli luk i sjecaknu papriku, krompir i tikvice.
Nastavite da pržite dok povrće ne omekša. Preko povrća sipajte 1/2 šolje sira, pa dodajte smjesu sa jajima. Zatim pospite preostali sir i ostavite još 5 minuta na šporetu.
Prebacite u zagrijanu rernu i pecite na 200°C oko 8 minuta. Začinite po želji.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- fritatata
- RECEPT DANA
Možda vas zanima
vremenska prognoza
0°C
Sarajevo
0°C
Banja luka
0°C
Mostar
0°C
Tuzla
0°C
Bihać
0°C
Bijeljina
0°C
Zenica
0°C
Prijedor
0°C