KAKO NAPRAVITI NAJSJAJNIJU GLAZURU ZA BOŽIĆNE MEDENJAKE!? Recept koji će probuditi svu kreativnost u vama
Odmah da napomenemo, biće vam ptorebno malo strpljenja, i vrlo je moguće da vam glazura neće iz prve ispasti kako ste planirali, ali znate i sami, što više pokušavate, postaćete majstor ovog zanata.
Da počnemo! Za izradu ove glazure biće vam potrebno:
- 1 kg šećera u prahu
- 5 bjelanjaka (od svježih jaja jer se glazura ne peče – obratite posebnu pažnju!)
- 2,5 kafene kašičice soka od limuna
Sipajte šećer u prahu u posudu za miksanje i dodajte limunov sok. Potom lagano izmješajte kašikom. Nakon toga, u šećer dodajte 5 bjelanjaka i počnite da miksate, piše Moj ručni rad.
Vodite računa da se masa ravnomjerno izmiksa kako bi bila lijepa, žitka i glatka. Kada smjesa postane ujednačena, pojačajte mikser na maksimum i miksajte tako još minut-dva. Vidjećete kako će smjesa postati izbistrena i bijela. Potom, u smjesu dodajte ukuse koje želite. Možete dodati aromu vanilije. Izdvojite ovu smjesu u različite posudice i potom joj dodajte željenu boju.
Napomena: boju nemojte dodavati kasnije (kada razrijedite smjesu za bojanje, a ne konturisanje, jer će vam ona tada postati previše tečna! Izmešajte rukom.)
Razređivanje smjese za različite svrhe bojenja medenjaka:
- Za oivičavanje odnosno konturisanje na medenjacima ( smjesi dodajte oko 2,5 ml vode i izmješajte) – dobićete gustinu taman koliko je potrebno da se royal icing ne razliva.
- Za prekrivanje površina (kada bi boja trebala da se “razlije”), dodajte 7,5 ml vode i promiješajte (ukoliko je smjesa i dalje pregusta, dodajte po 0,5ml kako biste dobili željenu gustinu)
- Za prelivanje (ukoliko želite da koristite mramornu tehniku ili šaranje sa prelivanjem po površini medenjaka), tada smjesu razrijedite sa 10ml vode, i ako vam nije dovoljno rijetko, dodajte po 0,5ml dok ne dobijete željenu gustinu.
Detaljan video za izradu glazure za novogodišnje medenjake pogledajte ovde:
Tehnika “prelivanja” medenjaka: