Nešto više od mjesec dana ostalo je do svinjokolja, a pripreme su uveliko počele.

Za svinju više od 1.000 KM


Dok jedni oštre noževe, drugi računaju kako do minimalno hiljade maraka, koliko bi, ako je suditi po trenutnim cijenama, trebalo izdvojiti za tovljenika.

Oglasi su već preplavljeni ponudom. Na pijacama u Srpskoj, ali i na privatnim farmama, cijene su, manje-više, na prošlogodišnjem nivou. Tovljenici teži od 230 kg mogu se naći i za 3 KM po kilogramu, dok su manji skuplji i cijena ide do 5,5 KM po kilogramu žive vage.

https://aloonline.ba/vijesti/jevte-danilovica-iz-derventskog-sela-velika-socanica/

Ako uzmemo da prosječno domaćinstvo za zimu sprema svinje od oko 200 kilograma – računica je jasna. Samo za jednu potrebno je izdvojiti minimalno 1.000 KM.

– Trošak se ne završava kada kupim svinju. Prošla su vremena kad smo jedni drugim pomagali. Danas moram da platim ko će da zakolje i dovede do „polutki“. Za ovo treba minimalno platiti 40 KM. Plus, treba platiti i pregled mesa – kaže Banjalučanin koji ne odustaje od zimske „tradicije“.

Uprkos visokoj cijeni, našao je računicu u ovakvom načinu pripeme.
- Pokušavali smo i da kupujemo u marektu, na pijacama, kod privatnika koji se bave sušenjem mesa... Kad se sve sabere, našoj porodici je najisplativije da kupi cijelu svinju – ističe i dodaje da za ovaj izdatak podiže pozajmnicu, ta da ovaj izdatak podijeljen na rate i "ne osjeti".

Vrijeme diktira trošak


Vremenske (ne)prilike ga ne plaše. U slučaju da bude toplo, meso će da suši kod mesara koji su napravili sušnice u kojim mogu da „suše i u avgustu“.
-Sušenje se plaća po kilogramu. Pored toga, po dogovoru pripremaju meso za sušenje, te prave kobasice i ostale mesne „đakonije“. Jeste da i to sve treba platiti, ali bar se meso neće pokvariti i kobasica će biti prvoklasna. Čak i sa ovim izdatkom opet ima računice – kaže.

Gotova „suvovina“


Sve više proizvođača se, kako bi uspjeli da rasprodaju, odlučilo za pripremu i prodaju gotovih prizvoda.

Poznati banjalučki proizvođač kaže da će uskoro u ponudi imati suhomesnate proizvode, a otkriva da se mnogi već raspituju da suše svoje meso u njegovoj profesionalnoj sušnici.

Kako je rekao za AloOnline, cijena suvog mesa prošle godine je bila 25 KM, koliko je koštala i slanina. Peka je bila nešto skuplja, pa je za kilogram trebalo izdvojiti 28 KM. Domaća kobasica je bila 20 KM.

Cijene za ovu sezonu još nije formirao, ali kako navodi, ne bi trebalo da bude velike razlike u odnosu na prošlu.

https://aloonline.ba/zivot/gurmani/duvan-cvarci-hrskavi-i-slasni-po-starom-srpskom-receptu/

Ukoliko želite da svoje meso sušite „na sigurno“, cijene se obično kreću po 2 KM. Ukoliko uključuje i pajc, te se radi o količini manjoj od 30 kilograma.

Samo sušenje je 1,5 KM po kilogramu, takođe za količinu do 30 kilograma. Za veće količine cijene su oko pola KM niže.

Ovaj mesar kaže da je puno onih koji čak odu u markete, na akciji kupe svježe meso i slaninu, pa donesu da se suši.

Potražnja za pečenicama


Pred nama je i sezona slava, a domaćini već rezervišu pečenice.

Za svinju do 50 kg potrebno je izdvojiti od 5 do 6 KM po kilogramu žive vage.

Jagnjetina se kreće od 8 do 9 KM, koliko košta i jaretina.

Milan Đ. godinama prodaje pečenice za slave i za Božić. Zahvaljujući kvalitetu i stalnim mušterijama uspije sve da rasproda.

- Nema tu neke velike zarade, ali uspijevam se „pokriti“. Za pečenicu se mora imati. Imam stalne mušterije koje mi već od septembra rezervišu – kaže i dodaje da se trudi da im bar malo izađe u susret, pa usluge pripreme do ražnja ne naplaćuje.

https://aloonline.ba/vip/svinjokolj-disnotor-karbinja-ranjenik-nazivi/