Potpredsjednica Biciklističkog društva Rog iz Slovenije, Maja Oven, kritikovala je u nedjelju, 29. juna, visoke cijene u ugostiteljskim objektima u gradu Hvaru u Hrvatskoj, prenosi slovenački portal S.novice.
„Hvar danas u 18:30. Nema gužve u lokalima kao što je to uobičajeno svake godine u ovo doba. Ne sjećam se da smo ikada platili pivo 8,5 evra“, napisala je Oven na Fejsbuku i priložila desetak fotografija kojima potkrepljuje svoje tvrdnje.
„Špageti bolonjeze na cjenovniku jednog od 45 restorana u gradu – 29 evra! Dnevna supa 11 evra! Desert 12 evra“, navela je Oven i dodala da joj se to „ne čini normalnim“. Istakla je da hvarski lokali u kojima je boravila traže plaćanje isključivo gotovinom, te da račune uglavnom ne izdaju gostima.
„Ako ste već bili na Hvaru, ne morate ići ove godine, a ako još niste – pričekajte koju godinu dok se ne vrate u normalu“, poručila je Oven.
Komentari na njenu objavu bili su slični – brojni korisnici podržali su njen stav, navodeći slična iskustva širom hrvatske obale.
„Ista priča u Poreču. Nema ljudi, a ponašanje je svejedno za svaku kritiku. Imaju puno strane radne snage koja je ljubazna prema svima. Hvala ti što si otvorila ovu temu, jer smo nas dvoje mislili da smo mi čudni. Šteta, stvarno šteta“, napisala je jedna korisnica.
„Nadam se da će se krajem sezone malo zamisliti i vratiti na realno. U tri mjeseca žele zaraditi za svih 12 – nije loše, tri mjeseca radiš, a onda…“, navela je druga.
„Hrvatska mijenja svoju turističku politiku. Od odredišta za evropsku radničku klasu želi postati mondeno odmorište za šačicu najbogatijih ljudi na svijetu. Za sada joj to ne uspijeva. Previše Slovenaca se vraća u svoje kuće, stanove ili kamp-prikolice na hrvatskom tlu. Ne tjeraju nas čak ni nerazumno visoke (mondene) cijene potpuno nemondenih proizvoda. Hrvatske obale su nam i dalje najbliže more“, konstatirala je treća.
Jedan korisnik istakao je da su cijene u okolini Zadra „normalne“. „U okolini Zadra još je normalno, zato smo ovdje već nekoliko godina zaredom. Veliko pivo 3,5 evra na plaži, hrana normalnih 12–20 evra“, napisao je.
Cijene na hrvatskoj obali i ostrvima ove sezone izazivaju sve veće iznenađenje i negodovanje, kako među turistima, tako i među domaćim stanovništvom. Iako zvanični podaci govore o rastu turističkog prometa – u junu je zabilježen porast noćenja od 12 odsto, a vrijednost fiskalizovanih računa u ugostiteljstvu porasla je za gotovo 19 odsto – sve više posjetilaca ukazuje na drastičan skok cijena.
Na društvenim mrežama i stranim blogovima kruže primjeri: pivo za 7,5 do 8,5 evra, špageti bolonjeze 29 evra, dnevna supa 11 evra, krema za sunčanje gotovo 30 evra, čokolada više od osam, a čips preko četiri evra. U Primoštenu se Jamnica od 0,25 l prodaje za 6 evra, a ležaljke na plažama postaju luksuz koji ni mnogi Nijemci više ne žele da plaćaju. Sve češće se čuje da čak ni domaći turisti s prosječnim hrvatskim platama ne mogu sebi priuštiti klasičan ljetni dan u kafiću i restoranu.
Ipak, ministar turizma Tonči Glavina tvrdi da Hrvatska i dalje nudi dobar omjer cijene i kvaliteta te poziva na suzdržanost u javnim kritikama, upozoravajući da negativni medijski narativi mogu naštetiti ugledu zemlje. No, s obzirom na rastuću percepciju skupoće, sve više turista – posebno iz regiona – počinje birati alternativne, povoljnije destinacije. Ako se trend ne promijeni, visoke cijene bi mogle ugroziti imidž Hrvatske kao pristupačne i gostoljubive mediteranske destinacije, piše Večernji.hr.