Marija Vujanić u svojoj bašti u Bok Jankovcu gotovo u svako doba godine ima svježeg povrća i voća.
Doskočila je na zanimljiv način klimatskim promjenama, pa na originalan način povrće ljeti zaštiti od jakog sunca, a grožđe u kasnu jesen i zimu od minusa i mraza.
„Moj muž Slavko je Dalmatinac, iz Ervenika, mjesta u zaleđu Zadra. Iz rodnog kraja donio je prvoklasnu vinovu lozu, od koje smo uvijek pravili odlično vino, a cijelu zimu smo imali i konzumno grožđe. Dosjetila sam se pa sam preko vinove loze prebacila zelene mreže, a potom i foliju i na taj način grozdove spasila od izmrzavanja. Evo, i u decembru je grožđe ukusno i svježe“, priča Marija.
Na svojstven način ljeti na otvorenom proizvodi i povrće, a zaštiti ga od jakog sunca, koje na plodovima ne pravi ožegotine.
„Poenta je u okopavanju. Klima se mijenja, često su ljeti temperature i veće od 40 stepeni, i to zna potrajati danima. Papriku, paradajz, krastavce, boraniju, patlidžan i drugo povrće jako sunce bi sigurno spalilo da je ono okopano kako se nekada kopalo, da su redovi čisti bez travke. Ali ja ostavim malo korova, koje pravi hladovinu nad povrćem, zasjeni ga i zaštiti od sunca. Spašava ga i od plamenjače, sve sam to dokazala. Prinos baš nije vrhunski, ali proizvedem zdravo povrće za čitavu porodicu“, objašnjava Marija Vujanić.
Ova vrijedna poljoprivrednica nije samo specijalista za povrće, nadaleko od nje nema boljeg majstora za mliječne proizvode, pogotovo sir i kajmak. Kaže da je iskombinovala recepture iz muževog i svog rodnog kraja, iz dalmatinskog Ervenika i Bok Jankovca, mjesta u neposrednoj blizini Save. Uspjela je u potpunosti.