Sastojci:


Za pljeskavice:

  • 600 g mljevenog mesa (miješano ili po izboru)

  • 1 jaje

  • 60 g hljeba (natopljenog u malo mlijeka)

  • so, biber, mljevena slatka paprika, bijeli luk u prahu

  • 1 šargarepa

  • 1 praziluk


Fil:

  • 300 g pečuraka (šampinjoni ili po izboru)

  • 1 glavica crnog luka

  • so, biber

  • ulje


Preliv:

  • 100 g pavlake

  • 80 g majoneza

  • 1 čen bijelog luka (sitno isjeckan ili izrendan)

  • so, biber, mirođija


Ostalo:

  • 200 g sira (gauda, kačkavalj ili po izboru)

  • 1 paradajz

  • Peršun za dekoraciju


Priprema:


Ako volite sočne pljeskavice koje se lako pripremaju, ovaj recept će vas oduševiti! Pljeskavice iz rerne sa pečurkama i topljenim sirom su savršen spoj sočnog mesa, kremastog fila i pečenog povrća. Ovo jelo je idealno za porodični ručak ili svečanu večeru, a najljepše od svega je što se sve priprema u jednom plehu!




Za bogatiji ukus dodajte malo dimljene slanine u fil od pečuraka.
Pljeskavice možete oblikovati unaprijed i čuvati u frižideru do pečenja.
Najbolje se slažu uz svježu salatu ili kiselo mlijeko.





Fil od pečuraka: Isjeckati crni luk i pečurke na sitno. Dinstati na malo ulja dok tečnost ne ispari. Posoliti, pobiberiti i ostaviti da se ohladi.

Meso: Pomiješati mljeveno meso, jaje, natopljen hljeb, so, biber, beli luk u prahu i mljevenu papriku. Dobro sjediniti smjesu. Šargarepu izrendati, a praziluk sitno isjeckati pa propržiti i dodati mesu. Od mesa oblikovati pljeskavice. Poređati u pleh obložen papirom za pečenje pa čašom napraviti malo udubljenje na sredini.

Preliv:
U posudi pomešati pavlaku, majonez, bijeli luk, so, biber i mirođiju. Staviti u udubljenje svake pljeskavice. Preko dodati fil od pečuraka.

Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 190°C oko 40 minuta. Pred kraj pečenja dodati rendani sir i kriške paradajza preko pljeskavica, pa vratiti u rernu još 5-10 minuta dok se sir ne otopi.

BONUS VIDEO: