Sastojci:
Za tijesto:
200 ml vode
200 g masti
200 g brašna
8 jaja
Za fil:
1 l mlijeka
6 jaja (žumanca za fil)
10 kašika šećera
2 kašike gustina
6 kašika brašna
1 vanilin šećer
Za dekoraciju:
Šlag
Šećer u prahu
Priprema:
Tijesto: U lonac sipajte vodu, mast i malo soli, pa stavite da provri. Kada proključa, dodajte brašno uz konstantno miješanje dok ne dobijete homogenu masu. Ostavite da se smjesa ohladi.
Dodavanje jaja: Umutite jaja, pa ih postepeno dodajte u ohlađenu smjesu od brašna, sve vrijeme muteći mikserom.
Pravljenje krofni: Pomoću šprica istisnite smjesu na pek papir obložen pleh, vodeći računa da ne budu previše blizu jer će narasti.
Pečenje: Pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 10-15 minuta, a zatim smanjite na 180°C i pecite još 15-20 minuta. Nemojte otvarati rernu tokom pečenja. Kada su gotove, malo odškrinite vrata rerne da se krofnice postepeno prohladne prije nego što ih izvadite.
Filovanje: Presječene krofne napunite kremom i šlagom.
Priprema krema: Razmutite žumanca, gustin i brašno sa malo hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka, šećer i vanilin šećer stavite da prokuvaju. Kada prokuva, sipajte razmućenu smjesu i miješajte dok se krema ne zgusne. U ohlađeni krem dodajte margarin i sve dobro umutite.
Serviranje: Poklopite filovane krofnice gornjim dijelom i pospite ih šećerom u prahu.