Ako volite topla, domaća jela s bogatim ukusom, šnicle u sosu od gljiva i vina su pun pogodak. Lako se spremaju, a djeluju kao da ste proveli sate u kuhinji.
U nastavku pročitajte šta vam je potrebno da pripremite ovo jelo:
Sastojci
500 g svinjskog lakog karea
125 g Moja Kravica maslaca
100 g pancete
150 g šampinjona
150–200 ml vode
30 ml bijelog vina
1 glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
1 kašičica senfa
2 lista lovora
100 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica suvog biljnog začina
1/2 kašičice mljevenog bibera
Priprema
Šnicle svinjskog lakog kareja izlupamo i posolimo, zatim uvaljamo u brašno s jedne strane. Na zagrijanom tiganju otopimo maslac. Stavimo šnicle kareja i dinstamo po pet minuta s obje strane.
Šnicle izvadimo, a na istom maslacu dinstamo sitno nasjeckani crni luk, lovorov list i pančetu. Poslije par minuta dodamo šampinjone nasjeckane na četvrtine i dinstamo sve zajedno još nekoliko minuta.
Dodamo suvi biljni začin, mljeveni biber i vodu, promiješamo namirnice i ostavimo da se sve krčka par minuta. Zatim dodamo senf i sitno nasjeckani bijeli luk, promiješamo da se sjedini i na kraju dodamo bijelo vino. Ostavimo da krčka još nekoliko minuta.
Šnicle vratimo u tiganj, poklopimo i nastavljamo s dinstanjem dok voda ne ispari – otprilike 30ak minuta.
Savjet
Serviramo uz pire krompir, pekarski krompir ili rižoto – po želji.
(Recepti)