Leskovački ajvar je pravo kulinarsko blago juga Srbije. Pravi se od pečenih mesnatih paprika, dugo se prži na ulju i miješa, dok ne postane gust, mirisan i kremast. Može da bude blag ili ljut, a najbolji je uz domaći hljeb, sir i pečenje.
Sastojci
Crvene mesnate paprike
10 kg
Ulje
500 ml
So
2-3 kašike (po ukusu)
Sirće
2-3 kašike
Ljute papričice
2-3 (po želji, za pikantniju verziju)
Priprema:
Paprike se peku na plotni, u rerni ili na roštilju dok im kožica ne pocrni i ne nabora se. Ispečene paprike stavljaju se u veliku šerpu, pokriju i ostave da se “parenjem” kožica lakše skine. Kada se ohlade, pažljivo se ljušte, odstranjuju peteljke i sjemenke. Pulpa paprike se ostavlja da se dobro ocijedi preko noći u cjediljkama ili gazi. Očišćene paprike se melju na mašini za meso ili u sjecku. U velikom loncu zagrije se dio ulja, pa se dodaje mljevena paprika. Miješa se drvenom kašikom na srednjoj vatri 2-3 sata, dok se masa ne zgusne i ne počne da “pucketa”. Tokom prženja se postepeno doliva ulje. Pred kraj se dodaje so, po ukusu i sirće, a ako volite ljuto i mljevene ljute papričice. Vruć ajvar se sipa u sterilisane tegle, svaka tegla se poravna kašikom i prelije tankim slojem ulja. Zatvorene tegle se mogu još kratko pasterizovati ili uviti u ćebe da se polako hlade.
(Krstarica)