Kolač s kruškama i orasima izuzetno je lak za pravljenje, ali bogat mirisima i ukusom. Jednostavan recept, jer vam za njega nije potrebna vaga.
Sastojci:
2 pune kašike masti,
4 veća jajeta,
8 kašika šećera,
8 kašika brašna,
4 kašike mljevenih oraha,
4 kašike čokoladnih dugmića (mrvica ili narendane, isjeckane crne čokolade s 50-70% kakaoa)
8 kašika mlijeka,
1 vanilin šećer,
1/2 kašikice cimeta,
malo naribanog muskatnog oraščića,
1 limun,
1/2 kesice praška za pecivo,
4 veće kruške
šećer u prahu za posipanje.
Napomena:
Mjera kašika je ona obična velika supena kašika za jelo.
Kao i za starinski žuti kolač s višnjama, postoji caka, a to je da ako vam tijesto ispadne malo rijeđe (što zavisi od veličine jaja ili da li manje ili više punite kašike brašnom ili mlekom), kruške mogu manje ili više upasti u testo. U rijeđem testu kruške će više propasti na dno i obratno.
Priprema:
Rernu uključite da se grije na 200°C.
Kruške operite, izvadite im sredinu sa košticama i isjecite na kockice (1x1 cm - odokativno). Isječene kruške prelijte sokom od limunada ne bi potamnele pre pečenja, a i da bi bile malo kiselije.
Bjelanca umutite s malo limunovog soka i prstohvatom soli u čvrst snijeg. Pjenasto umutite mast, žumanca, šećer i vanil šećer. Brašno, orahe, prašak za pecivo, cimet izmješajte i dodajte u žumanca naizmjenično s mlijekom. Umućen snijeg od bjelanaca dodajte na kraju postepeno, uz lagano miješanje, da bi tijesto bilo što vazdušastije.
U dublju tepsiju (30x40 cm otprilike) na dno stavite papir za pečenje, ili na namašćenu tepsiju pospite malo brašna, izručite tijesto i odgore rasporedite isjeckane kruške.
Tepsiju s tijestom i kruškama, stavite u zagrejanu rernu i pecite 40-45 minuta na istoj temperaturi. U zavisnosti od rerne, možda je kod vas to vrijeme duže ili kraće, ali da li je kolač pečen najbolje ćete znati ako napravite probu iglom: odnosno ako zabodete iglu (ili čačkalicu ili ražnjić) u sredinu kolača, na nju ne smije da se zalijepi testo.
Gotov i malo prohlađen kolač pospite šećerom u prahu, isjecite i poslužite.
(Kuvarancije)