One su nezaobilazne na trpezi tokom ljeta. Ukoliko su vam dosadile punjene paprike, zamijeniti ih tikvicama.
Donosimo vam recept za zapečene punjene tikvice s mljevenim mesom i sirom. Priprema je jednostavna.
Sastojci
5-6 manjih tikvica
1 glavica crvenog luka
1/2 kg miješanog mljevenog mesa
lovorov list
koncentrat paradajza
so
biber
bijeli luk u prahu
200 grama sira gaude (ili neki drugi sir po želji)
1.
Nasjeckati crveni luk i propržiti na ulju, te na to dodati mljeveno meso, lovor i začine.
Dinstati oko pola sata uz podlijevanje vodom po potrebi.
2.
Za to vrijeme pripemite tikvice. Dobro ih operite, prerežite uzduž te izdubite malom kašikom.
3.
Meso i tikvice koje ste izdubili staviti u lonac s mljevenim mesom da omekša.
4.
Pri kraju dodati par kašičica koncentrata od paradajza.
5.
Puniti tikvice tako pripremljenim nadjevom te posipati naribanim sirom.
Zapeći u rerni na 180 stepeni oko 40 min.
Prijatno!
(Coolinarka)