Lijena pita sa jabukama jedan je od kolača kom se uvijek rado vraćamo.
Lako se sprema i preporučujemo svim novim domaćicama da isprobaju ovaj bakin recept.Sastojci(1 čaša = 2 dl):

Za biskvit:

6 velikih jaja (ili 8 srednjih)

1 čaša mlijeka

1 čaša ulja

4 šolje brašna

2 praška za pecivo

rendana limunova kora

1,5 šolje šećera

Za punjenje:

1 kg jabuka

cimet

1 čaša šećera

mrvice hljeba

Ostalo:

6 kašika domaće marmelade (od šljiva ili jabuka)

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Odvojite bjelanca od žumanaca. Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, a žumanca umutiti sa šećerom. Pomiješati brašno sa rendanom korom limuna, mlijekom i uljem, dodati snijeg od belanaca i izmiješati. Zatim dodati žumanca i na kraju 2 praška za pecivo.

Sve dobro izmiješati i podijeliti smesu na dva dijela. Jedan dio smese sipajte u podmazan i malo pobrašnjen pleh i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C tačno 10 minuta.

U međuvremenu operite i narendajte jabuke. Pomiješati sa šećerom, cimetom i malo hljebnih mrvica (oko 100 g).

Polupečeni biskvit izvadite iz rerne, premažite ga domaćom ili kupovnom marmeladom od šljiva ili jabuka. Preko toga rasporedite rendani fil od jabuka i prelijte ostatkom pripremljene smjese. Poravnajte smjesu kašikom.

Vratite u rernu na još 30 minuta dok lijepo ne porumeni. Poslužite posuto šećerom u prahu, piše Krstarica.

BONUS VIDEO: