Sastojci:
Peku se 4 kore, a za jednu ide:
4 bjelanaca
4 kašike šećera
1 kašike brašna
6 kašike oraha
FIl 1.
16 žumanaca
12 kašika šećera
250gr tamne čokolade
250gr maslaca
Fil 2.
500ml mlijeka
80gr gustina
2 kašike šećera
1 vanil šećer
Grilijas:
200 gr šećera
200 gr pečenih i očišćenih oraha
Ganaš:
200gr čokolade
100 ml slatke pavlake
Priprema: Koru pravite tako što ćete umutiti penasto bjelanca i šećer, a onda špatulom umiješajte brašno i mljevene orahe. Pecite koricu na 180 stepeni oko 20 minuta i tako ukupno četiri puta. Za to vrijeme pravite fil tako što ćete umutiti žumanca i šećer pa tako pjenasto umućeno skuvajte na pari i dodajte čokoladu. Kada se to lijepo sjedini ostavite da se ohladi, a kada se ohladi umiješajte u fil maslac.
Drugi fil pravite tako što ćete mlijeko skuvati sa šećerom i vanil šećerom na ringli, a odvojeno izmiješajte gustin pa ga skuvajte kao puding u proključalom mleku. Kada se prohlade, oba fila sjedinite u jedan.
Grilijaš pravite tako što ćete rastopiti šećer, pa u rastopljen šećer dodati orahe ili lješnike. Tortu filujte i poslije prelijte sa rastopljenom čokoladom.