Šafran, dragulj među začinima, svoju sezonu započinje upravo u septembru. Njegov prirodni ciklus počinje krajem ljeta, pa je to idealno vrijeme da zasadite lukovice dok je zemlja još topla. Na taj način biljke će se do zime dobro ukorijeniti i spremno dočekati cvjetanje, koje se obično dešava u oktobru ili novembru.
Ono što šafran čini posebnim jeste njegova kratkotrajna ljepota – cvjetanje traje svega dvije do tri nedelje, ali u tom periodu vaš vrt će zablistati ljubičastim ili plavoljubičastim cvjetovima sa prepoznatljivim tamnim prugama. Dok većina biljaka miruje, šafran unosi boju i život u jesenje dane.
Šafran potiče iz Azije i vijekovima se koristi u kuhinji, parfemima, bojama i tradicionalnoj medicini. Danas je poznat kao najskuplji začin na svijetu – kilogram dostiže nevjerovatnih 10.000 dolara. Ipak, dobra vijest je da ga možete sami uzgajati u svojoj bašti.
Da biste uspjeli, potrebni su vam sunčano mjesto i lagano, dobro drenirano zemljište. Lukovice se sade na dubini od 7 do 10 cm, sa razmakom od oko 7-8 cm. Ne pretjerujte sa zalijevanjem – prekomjerna vlaga može oštetiti lukovice. U proljeće mu prija đubrenje fosforom i kalijumom, ali zemlja treba da bude obogaćena već prilikom sadnje.
Berba je poseban ritual. Cvjetove je najbolje brati u zoru, prije nego što se potpuno otvore, kako bi se sačuvali miris i svojstva. Svaki cvijet daje tri tučka koji se pažljivo odvajaju i suše. Začin se može sušiti u rerni na 50 stepeni oko 20 minuta, a zatim čuvati na suvom i tamnom mjestu nekoliko mjeseci kako bi razvio punu aromu.
Ako želite da unesete luksuz u svoju kuhinju i vrt, sada je pravi trenutak. Septembar je mjesec kada počinje čarolija najskupljeg začina na svijetu – možda baš u vašem dvorištu.
(NajŽena)