OSAM NAJBOLJIH ZAMJENA ZA BIJELO BRAŠNO Zdrave alternative koje ćete obožavati
Ako zamijenite bijelo brašno zdravijom opcijom dobićete brojne benefite po zdravlje. Umjesto pšeničnog možete da koristite kukuruzno brašno, od leblebija, speltino, heljdino, bademovo, od ovsenih pahuljica ili pirinčano brašno.
Kukuruzno brašno je verovatno najbliže pšeničnom brašnu. Pogodno za pohovanje i osobe netolerantne na gluten, jer ga ne sadrži.
Brašno od leblebije
Brašno idealno za falafele, prebogato proteinima. Pogodno za osobe koje vode računa o ishrani jer sadrži malo ugljenih hidrata.
Speltino brašno
Brašno od spelte sadrži gluten ali i visok procenat vlakana i proteina. Zbog toga se lakše vari od belog brašna. Zbog slatkastog ukusa, pogodno za pravljenje slatkiša.
Kokosovo brašno
Bogato nezasićenim masnim kiselinama i vlaknima, dobija se od sušenog i mlevenog kokosa. Idealno za pravljenje kolača i torti.
Brašno od ovsenih pahuljica
Sadrži rastrovljiva vlakna i proteine, pa je jako značajno za gastrointestalni sistem. Možete da ga napravite kod kuće, tako što ćete da sameljete ovsene pahuljice. Pogodno za slana jela, ali i deserte.
Bademovo brašno
Bademovo brašno je pogodno za pravljenje slatkih testenina i hleba.
Pirinčano brašno
Bezglutensko brašno, dodajte ukus raznim jelima i koristi se za pravljenje kaše za zgušnjavanje soseva.
Heljdino brašno
Bezglutensko brašno pogodno za palačinke i mafine, snažnog, orašastog ukusa. Prebogato vlaknima i proteinima.
BONUS VIDEO: