BEGOVA ČORBA Kraljica čorbi u bosanskoj kuhinji ukusa koji se pamti
Potrebno:
300 g pilećeg mesa
200 g korenastog povrća (šargarepa, peršun, celer)
50 g maslaca
50 g brašna
20 g suve bamije
1 žumance
50 gr kajmaka
pola limuna
1 lovorov list
so
biber
Priprema:
Stavite bamiju da se kuva sa malo limuna, oko 20 minuta. Onda je ocijedite i ostavite sa strane. Operite pileće meso pa stavite u šerpu sa vodom. Dodajte očišćenu celu šargarepu, peršun, celer, lovor. Zatim posolite po ukusu i kuvajte. Procijedite supu pa odvojite meso od kostiju i isjeckajte ga na kockice. Šargaepu isjeckajte na kockice pa nasjeckajte peršun i celer. Zasebno, u šerpi zagrijte puter pa dodajte brašno i malo propržite. Onda dodajte temeljac i kuvajte 15 minuta. Dodajte meso i povrće, bamiju pa kuvajte još par minuta. Žumance razmutite sa kajmakom pa dodajte supi, uz mješanje. Služite toplo uz prilog po želji. Prijatno!
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- RECEPT DANA