NE TREBA VAM VAGA ZA MJERENJE IDELANIH PORCIJA HRANE! Kalup imate u šaci, stručnjaci preporučuju kako da to uradite
Naučnici sa Univerziteta u Sidneju otkrili su jednostavan i efikasan način za izračunavanje porcija hrane bez korišćenja ikakvih tablica.
Doktorka i nutricionistkinja Alis Gibson je zajedno s timom na Institutu Boden za poremećaje u ishrani otkrila način za mjerenje porcija pomoću ruke, koja će vam služiti kao lenjir.
– Ako pazite na težinu i neko vam ponudi činiju hrane, ne postoji siguran način na koji ćete odrediti koliko smijete da pojedete. Međutim, sad smo otkrili objektivan način na koji ćete odrediti koliko možete da pojedete, i to pomoću širine sopstvenih prstiju. Koristili smo geometrijske formule da bismo došli do konkretnih procjena težine hrane – kaže doktorka Gibson.
Za žene se preporučuje mjerenje hrane prema veličini jedne šake, dok se za muškarce preporučuje mjerenje sa dvije šake.
Kako da izračunate određene namirnice?
PROTEINI
Proteinima, koji su najbolji saveznici za izgradnju mišićne mase, bogati su piletina, svinjetina, govedina, ćuretina, tofu sir, jaja, žitarice, svjež sir, riba…
Veličina vašeg dlana će odrediti količinu proteina koja je dovoljna za unos u jednom obroku.
UGLJENI HIDRATI
Tjestenina, pirinač, pasulj, hljeb, kinoa, leblebije i brojne druge namirnice bogate su ugljenim hidratima.
Skupite ruku u pesnicu – to je optimalna količina ugljenih hidrata koje bi trebalo da unesete.
MASTI
Mastima su bogati orasi, sjemenke, avokado, maslac, punomasni jogurt i mlijeko, maslinovo ulje…
Prava mjera za jedan obrok jeste veličina vašeg palca.
VOĆE I POVRĆE
Povrće i voće bogati su brojnim hranljivim materijama, uključujući minerale i vlakna, ali imaju nisku energetsku vrijednost. Upravo zbog toga je u ovom slučaju količina koju možete pojesti veća.
Pojedite voća i povrća onoliko koliko vam stane u dvije šake, a slobodno možete i više od toga.