NAJUKUSNIJA PJENASTA PECIVA Isprobajte dva recepta koja će vas oduševiti
Pjenasta peciva – sastojci:
1 kockica kvasca
300 ml mlijeka
2 jaja
3 kašike ulja
650 gr brašna
ulje
Pjenasta peciva – priprema:
U vanglu sipati mlako mlijeko i izmrviti kvasac i dodati 1 kašičicu šećera. Staviti i nekoliko kašika brašna i ostavite da se kvasac aktivira. Dodajte jaja, ostatak brašna, ulje i dobro obraditie tijesto da bude glatko.
Pokriti da odmori 30 minuta. Podijeliti na pola, pa oblikovati lopte i opet ostaviti pokriveno 10 minuta. Prvu loptu razviti za prst debljine u pravougaonik i sjeći šire trake. Seći na kraće trake, pa stavljati jednu preko druge i štapićem pritisnuti po sredini, a krajeve spojiti.
Ostaviti da odmore 10 minuta i pržiti u dubokom ulju. Posuti sa prah šećerom.
Drugo tijesto takođe razviti kao prvo, ali sjeći na duže trake, stavljati tri trake jednu na drugu pritisnuti štapićem i presjeći nožem po dužini i isplesti pletenicu. Redati u pleh, pa kad malo porastu premazati žumacetom i posuti susamom i krupnom solju.
Peći na 200 stepeni C 30 minuta da porumene. Odlična ideja za doručak.
BONUS VIDEO: