Namirnica koju Jelena Đoković jede svaki dan: Puna je vitamina, ubrzava metabolizam i ne goji
Mnogo se pričalo i pisalo o ishrani najboljeg tenisera sveta Novaka i njegove supruge Jelene Đoković, koji su svojevremeno izbacili meso iz svoje ishrane. Dok je Novak nekoliko puta istakao koliko su mu važne namirnice urme i banana, još jedna od namirnica je neizostavni dio ishrane u porodici Đoković – kinoa.
Kinoa ne goji i sastavni je dio obroka Jelene Đoković i njenog supruga Novaka Đokovića. Kinoa se naziva „zlatom Inka“ i „kraljicom semenki“, a sve te sjajne epitete dobila je zbog brojnih zdravstvenih prednosti koje ljudima pruža vijekovima u ishrani.
Kinoa sadrži velike količine belančevina zbog čega može da se takmiči sa proizvodima životinjskog porijekla. Obiluje vitaminom E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima.
Ova žitrica je odlična zamjena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac ili vegan, obavezno uključite kinou u svoju ishranu. Kinoa obiluje vlaknima koji su neophodni za pravilni rad crijeva. Takođe, kinoa ne goji i povoljno djeluje na metabolizam, pa se preporučuje i tokom dijete.
Prednosti kinoe u ishrani
Vegetarijanci znaju o čemu pričamo kada kažemo kako je kinoa pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krompiru ili drugom povrću, osjetićete punoću ukusa kakva se dobija samo kuvanjem mesa.
Zdrava svojstva se manifestuju i u prisustvu vitamina i aminokiselina koje poboljšavaju metabolizam, čiste organizam i normalizuju njegovu funkciju.
Donosimo vam jedan zanimljiv veganski recept sa kinoom:
Sastojci:
1 šolja kinoe, koja je klijala bar 24 sata
veza ili dve manje veze peršuna, nasečenog
1-2 paradajza, nasječenog na kockice
1 svježi krastavac, nasječen na kockice
2 mlada luka sa zelenim delovima, nasjeckana
¾ kašičice himalajske soli
½ kašičice cimeta
sok od jednog limuna
1/3 šolje maslinovog ulja
¼ šolje nasječene sveže nane (po želji)
Priprema:
Kinou dobro isprati i dodati vodu. Ispirajte je 3 puta dnevno tokom prvog dana namakanja. Klice će početi da se formiraju već za 24 sata. Fino nasjeckajte peršun i pomiješajte sa ostalim sastojcima.
Dodajte ispranu i procijeđenu kinou. Ostavite jelo da odstoji minimum pola sata pre serviranja da se ukusi sjedine. Servirajte kao samostalno jelo, ili na zelenim listovima, a možete jelo koristiti i za punjenje paradajza.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- Jelena Đoković
- kinoa