IMA „LIJEKA“ Kako da spasite preslano jelo?
Međutim, mukama je došao kraj, jer postoji nekoliko jednostavnih trikova kako da riješite taj problem.
Luk, šagarepa ili krompir
Ako ste presolili supu, sos ili gulaš u jelo dodajte jednu cijelu glavicu luka, šargarepu ili oljušten krompir koji će pokupiti so.
Voda ili neslan temeljac
Možete da dodate i vodu ili neslan temeljac, a ako je potrebno da poslije toga zgusnete jelo posegnite za malo gustina ili skroba, a možete da dodate i bešamel sos.
Jabuka
Još jedan jednostavan trik koji su koristile naše bake, a koji riješava presoljeno jelo jeste da u njega ubacite oljuštenu jabuku.
Ostavite jabuku u jelu da pokupi so, pa je onda pred kraj pripreme izvadite i bacite.
Sirće, limun ili vino
Za “rasoljavanje” jela možete koristiti i neku od ovih kiselina. Malo sirćeta, vina ili nacijeđenog limuna neutralisaće višak soli.
Ovaj trik možete da koristite i kada previše zaljutite jelo paprikom ili biberom.
Neutralna pavlaka
Ukoliko presolite jelo koje ima sos bilo od paradajza ili neki drugi sos, so možete neutralisati ako u jelo dodate neutralnu pavlaku za kuvanje. Ona će samo učiniti da svaki sos bude ukusniji.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- PRAKTIČNI SAVJETI