BOLNIČKA DIJETA ZA BRZ GUBITAK KILOGRAMA Ishrana koju doktori daju pacijentima kada žele da ih pripreme za operaciju
Ovakav vid ishrane je prvenstveno osmišljen za pacijente koji zbog predstojeće operacije treba da oslabe. Bolnička dijeta pruža vitalnost, ubrzava metabolizam, radi detoksikaciju organizma i pruža osjećaj sitosti. Za razliku od drugih iscrpljujućih dijeta, osjećaj slabosti se potpuno eliminiše zahvaljujući pažljivo određenom jelovniku. Mnogim ljudima gubitak tjelesne mase podrazumijeva frustraciju i restriktivne metode ishrane koje iscrpljuju kako telo tako i organizam.
Uz gubitak kilograma poboljšaće se metabolizam i odradiće se detoksikacija organizma. Obezbeđuje sasvim dovoljnu količinu minerala i vitamina. Preporučena su tri obroka dnevno a između njih pauza treba da bude 4-5 sati.
Pravila za obroke
Večera treba da se služi najkasnije do 20 časova. Ne bi trebalo ništa da konzumirate nakon ovog vremena. Takođe, veoma je važno da obroke konzumirate u ispravnom redoslijedu i da ne preskačete nijedan od njih. Kada doručkujete, nivo insulina vam raste, a masti počinju da se skladište. Nema razgradnje masti sve dok traje efekat insulina (do tri sata). Lipaza, enzim koji razgrađuje masti, ne može da funkcioniše sve dok je insulin prisutan.
Prvi dan
Doručak:
1 pomorandža, 1 dvopek,šolja kafe ili čaja.
Ručak: 1 kuvano jaje, 1 dvopek, 2 kašike kisele pavlake i 1 narandža. Dozvoljava da kao zamenu za pavlaku uzmete istu količinu kiselog mlijeka ili šolju jogurta.
Večera: 1 ili 2 dvopeka, 2 kuvana jajeta, 1 krastavac i 1 paradajz.
„ŠEŠELJEVA DIJETA“ Sigurno će vam se svidjeti! Tvrdi da je smršao 25 kilograma!
Drugi dan
Doručak: 1 pomorandža, 1 dvopek, šolja kafe ili čaja.
Ručak: 1 kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake, 2 dvopeka i 1 pomorandža.
Večera: Večera je bogatija proteinima, jer je uz jedan komad dvopeka predviđeno 125 g mlevenog junećeg mesa. Ovo meso možete da ispržite u tavi na jako malo ulja. Od povrća dozvoljen je 1 paradajz, a nakon toga 1 pomorandža.
Treći dan
Doručak: 1 pomorandža, 1 dvopek, šolja kafe ili čaja.
Ručak: Kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake (ili kiselog mleka), 1 svež krastavac. Pomorandžu treba ostaviti za desert.
Večera: Kao i kod drugog dana, večera je bogata proteinima. Uz komad dvopeka ispržiti 125 gr mlevenog junećeg mesa. Nakon ovoga je dozvoljeno da popijete šolju kafe ili čaj uz jednu pomorandžu.
„ŠEŠELJEVA DIJETA“ Sigurno će vam se svidjeti! Tvrdi da je smršao 25 kilograma!
Četvrti dan
Doručak: Postupak je isti. Dakle pojedite prvo 1 pomorandžu, 1 komad dvopeka, i na kraju popite kafu ili čaj. Sad možete da unesete malu izmenu ukoliko ste se zasitili dvopeka. Slobodno možete uzeti 4 neslana krekera.
Ručak: Uz komad dvopeka ide i do 125 gr mladog kravljeg sira, isjeckanog na kockice i jedan svjež paradajz.
Večera: Uz 2 dvopeka ili 8 krekera, treba ispržiti 125 gr mljevenog mesa, a kao povrće možete pojesti 2 svježa paradajza.
Peti dan
Doručak: Postupak je isti. Dakle pojedite prvo 1 pomorandžu, 1 komad dvopeka, i na kraju popite kafu ili čaj. Zatim 4 neslana krekera.
Ručak: Spremite 200 gr kuvanog junećeg mesa, ali nemojte da koristite so. Dodajte malo soja sosa, komad dvopeka i svjež paradajz.
Večera: Jedno tvrdo kuvano jaje sa 500 gr barenog povrća.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- Bolnička dijeta
- dijeta