ŽELITE DA NAPRAVITE savršenu, pahuljastu rižu? Pratite ove korake
ALOONLINE.BA/ALO.RS/ | Žena ∙ 27.10.21 07:56
∙ 0
Smeđa ili bijela riža osnovne su namirnce mnogih jela, a nekoliko stvari će vam pomoći da bude savršenog ukusa
Prokuvajte vodu i posolite
Nakon što isperete rižu, sipajte svježu vodu (za svaku šolju riže koristite 1 i ¾ šolje vode) u veliku šerpu sa poklopcem. Pustite da proključa, a onda pomiješajte jednu kašičicu soli.
Najbolje je da koristite drvenu kašiku. Trudite se da ne miješate previše to može uzrokovati da riža postane ljepljiv.
Zatvorite šerpu i dinstajte
Uvjerite se da poklopac dobro pristaje šerpi. Smanjite temperaturu na najnižu vrijednost. Pustite da se riža krčka oko nešto manje od 20 minuta, a zatim sklonite sa vatre i ostavite da se riža pari u loncu još 5 minuta, piše Real Simple.
Korišćenje viljuške
Neposredno prije posluživanja, rižu lagano izmiješajte viljuškom kako biste odvojili zrna.
Možda vas zanima
Žena
vremenska prognoza
14°C
Sarajevo
9°C
Banja luka
14°C
Mostar
10°C
Tuzla
3°C
Bihać
13°C
Bijeljina
14°C
Zenica
10°C
Prijedor
16°C