KUVARI SU ODALI TAJNU: Evo kako se pravilno kuvaju jaja
Iako mnogima ova namirnica djeluje kao veoma laka za kuvanje, zapravo postoje neki mali trikovi kojima se profesionalci služe, a koji prave ogromnu razliku.
Pa tako, dovoljno je da samo nekoliko sekundi duže držite jaja u ključaloj vodi da žumance izgubi željenu „mekoću“. Problem ćete riješiti jednom zauvijek ako pribjegnete metodi kojom se služe kuvari – na vrijeme uklonite proključalu vodu. Žumanjce će svaki put biti nježno i polutečno.
Naravno, savjet je da koristite domaća jaja. Stavite ih isključivo u hladnu vodu, pa na šporet. Pustite da proključa i odmah isključite ringlu. Nemojte još uvijek sklanjati šerpu sa šporeta. Ostavite je da odstoji tako još 10 minuta.
Posle 10 minuta, prospite vrelu vodu i sipajte hladnu. Držite jaja u njoj još minut, a zatim ih izvadite i uklonite ljusku. Na ovaj način će žumanjce biti savršene „mekoće“, odnosno niti previše tečno, niti previše tvrdo.
Ko je kuvare naucio kako se pravilno kuvaju jaja?
Jedem samo kuvana ja kod kojih je Zuma ce tvrdo kao Kamen, mrzim slinava zumanca!
E ako neznamo da skuvamo jaja onda stvatno kako bi naptavili nesto slozenije strasno pa ova omladina i da procita i daim kazu kako njih to neinteresuje oni pojma nemaju o nicemu cast izuzetcima
A kako da skinemo samo kozicu, opnu, a da ne odvalimo pola belanceta?
To je ono prospeš vrelu vodu i sipaš hladnu. Kad se jaja ohlade lako se ljušte
Moras da vezbas….
Veoma prosto! Cekam da voda provri, i tek tada stavljam jaja i nakon 7 minuta tako odmah prospem vrelu vodu i sipam hladnu! Posle 5 minuta se jaja ljuste veoma lako bez gubitka opne i zumance nije tvrdo ! Ako zelite da zumance ispadne malo tecnije kuvate 5 ili 6 minuta!
U vodu u kojoj kuvas jaja stavi malo soli i malo sode bikarbone. posle 1o monuta stavis ih u hladnu vodu i to je to 🙂
Stavi kafenu kašičicu soli u vodu u kojoj se kuvaju jaja.
To nije tačno. Takva jaja imaju tvrdo žumance.
Jaja na sobnoj temperaturi stavite u hladnu vodu, kad voda provri kuvate ih 70 do 80 sekundi, presecete hladnom vodom. to jr rcept za rovita jaja.