ZA PRSTE POLIZATI Francuski desert sa samo četiri sastojka
Sastojci:
80 g smeđeg šećera
80 g putera
Prstohvat soli (opciono)
2-3 jabuke
Lisnato tijesto
Priprema:
Dodajte u tiganj šećer, puter i so u tepsiju. Na trenutak karamelizirajte, pa na to stavite izdubljene i prepolovljene jabuke (šupljom stranom nagore). Tako pržite nekoliko minuta, pa prekrijte lisnatim tijestom i kašikom sa spoljne strane ugurajte tijesto ispod jabuka.
Stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni C oko 15 minuta. U idealnom slučaju, gotovo je kada se vrh prepeče nakon vađenja, a karamela ispod postane smeđa i gusta.
Posljednji korak je da pažljivo pokrijete tepsiju velikim tanjirom – i okrenite tiganj naopako tako da kolač ostane na tanjiru.
Isjecite i poslužite (trebalo bi da lijepo hrska kada se siječe), možete dodati i na primjer sladoled i cimet.
BONUS VIDEO: