UZ OVU CAKU PALENTA NEĆE IMATI GRUDVICE Potrebno je da uradite samo ovo, domaćice to uvijek zaboravljaju
Da biste poboljšali ukus kuvane palente, deo vode za kuvanje možete zamijeniti biljnim ili mesnim temeljcem, a pred kraj kuvanja umjesto putera dodati malo pavlake za kuvanje.
Vruću palentu možete sipati u pleh ili drugu široku posudu i ostaviti da se ohladi. Palentu zatim možete isjeći na kockice i ispržiti je na roštilju ili poslužiti na neki kreativan način.
Ovo su postupci kako vam palenta ne bi imala grudvice:
1. Zagrijte vodu do ključanja u dubokom loncu i na umjerenoj temperaturi. Dodajte prstohvat soli.
2. Palentu sipajte u vrelu vodu u umjerenom mlazu, pa cijelu smjesu dobro izmješajte. Nastavite da miješate dok se palenta ne zgusne.
3. Smanjite na najmanju moguću temperaturu i nastavite da kuvate uz redovno miješanje dok smjesa ne počne da se odvaja od dna.
4. U ovom trenutku će izgledati kao da je palenta gotova. Ali ako nastavite sa kuvanjem, dobićete kremastu kašu sa intenzivnijim ukusom kukuruza.
5. Poklopiti šerpu i ostaviti da se palenta kuva na niskoj temperaturi oko pola sata, uz povremeno miješanje, na svakih deset minuta.
6. Na kraju kuvanja umiješajte parče putera, a po želji možete dodati i malo rendanog sira. Poslužite toplo sa sosom po želji. Dobar apetit!
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- palenta