Umjesto kečapa: Napravite najbolji sos za domaću picu
Ako vam ostane sosa sipajte ga u teglu i dobro zatvorite i tako može da stoji u frižideru 5-7 dana. Ako odlučite da zamrznete višak, isto stavite u teglu, ali tek kada se dobro ohladi zamrznite. Iz zamrzivača vadite dan prije nego što ćete praviti picu i lagano promiješajte da se sastojci opet sjedine.
Sastojci:
1 crni luk
1 čen bijelog luka
1 konzerva pirea od paradajza
1 paradajz sos
so, biber
italijanski začin
malo šećera
tucana paprika (po želji)
maslinovo ulje
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte izrendani crni luk i pržite, često miješajući, dok luk ne dobije braon boju, nekih 4-5 minuta. Zatim dodajte sitno sjeckani bijeli luk i propržite još 30 sekundi. Sipajte paradajz pire i pustite da se kuha minut prije dodavanja sosa od paradajza, italijanskog začina, soli, bibera, šećera i tucane paprike. Sve dobro promiješajte da se sjedini. Neka sos počne da ključa, smanjite temperaturu na najnižu. Dinstajte i povremeno miješajte 5-10 minuta ili dok se ne zgusne po vašoj želji.