SPOLJA HRSKAVE, A UNUTRA MEKANE Probajte „arepe“ – neodoljive projice na latinoamerički način
Sastojci:
600 ml tople vode
350 g kukuruznog brašna (u originalnom receptu masarepa, ali ga možete zamijeniti običnim)
50 ml mlijeka
30 g maslaca
150 g rendanog sira
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
ulje po potrebi
Priprema:
U velikoj činiji pomešajte kukuruzno brašno, šećer i so, pa tome dodajte rendani sir, idealno punomasni, i miješajte dok se ne sjedini.
Dodajte, uz neprestano miješanje, mlijeko i vodu i miješajte dok ne dobijete ljepljivo tijesto, pa dodajte i maslac i promiješajte varjačom. Ostavite da odstoji oko pet minuta (nepokriveno).
Podijelite tijesto na deset jednakih kugli, pa ih spljoštite tako da napravite pogačice visoke ne više od 1,5 cm.
Zagrijte ulje u tavi, pa pecite oko tri minuta, okrenite, pa pecite još toliko. Trebalo bi da dobiju finu zlatnobraon nijansu.
BONUS VIDEO: