SLANA SARMA TORTA IDEALNA ZA SLAVE ILI RUČAK Nov recept za tradicionalno jelo koje svi obožavaju
Sastojci:
1 veliki kupus
1 jaje
400-450 g mljevenog mesa
1 crni luk
1 mrkva
1/2 kašičice začina za meso
100 g riže
2 kašičice paradajz paste
4 kašika vode
1 kašika pavlake
Recept za slanu sarma tortu:
Nekoliko većih listova sa kupusa kratko blanširajte, a ostatak izrendajte. Skuvajte rižu, pa procijedite. U tavi na malo ulja propržite sitno sjeckani crni luk, pa kada omekša dodajte rendanu mrkvu. Dodajte dobijenu smesu u mljeveno meso, pa dodajte jaje, so, biber, začin za meso, sjeckani kupus i rižu. Sve dobro sjedinite. Tavu nauljite, pa poredajte listove kupusa tako da vire spolja, ali i da pokriju dno. Sipajte smjesu sa mesom, poravnajte, pa zatvorite listovima koji vire iz tavu, ako i cijelim listovima koji su ostali. Paradajz pastu pomiješajte sa vodom i sipajte preko slane torte. Poklopite i krčajte 10 minuta, a onda sipajte 200 ml vode i ponovo poklopite, pa kuvajte još 40 minuta. Sarma slana torta je gotova.
Napomena: Sve ovo možete i sa kiselim kupusom, njega samo isperite, ne morate da blanširate.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- sarma
- sarma torta