SKUVAJTE SAVRŠENU RIŽU Sa ovim trikovima neće biti gnjecava i kašasta
No, često nam riža ispadne kašasto i ljepljivo, a slavni kuvari tvrde da se ovo dešava usljed pogrešnog načina na koji ga kuvamo.
U jednoj od epizoda emisije “Inside the Factory” kulinarska zvezda Maniša Basin otkrila je tri ozbiljne greške zbog kojih za rezultat dobijemo loše skuvan pirinač.
Prva greška je neispiranje pirinča! To treba da uradim pod blagim mlazom vode iz slavine – na ovaj način uklonićemo višak skroba, pa se zrna neće lijepiti jedno za drugo tokom kuvanja.
Druga stvar na koju treba da obratimo pažnju jeste lonac u kome se pirinač kuva – treba da ima debelo dno i čvrsti poklopac. Naime, kako pirinač upija vodu u kojoj se kuva, ista ne bi trebalo da isparava.
Treća greška koju većina ponavlja jeste kuvanje pirinča u vodi koja se ključa, slično kao kada se kuva tjestenina. Pirinač bi zapravo trebalo da se kuva metodom apsorpcije, odnosno na laganoj vatri kako bi pomalo upijao vodu.
– Presudno je da ne jednu mjeru pirinča stavite duplo više vode – zaključuje Basin.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- Maniša Basin
- recept
- RIŽA