RECEPTI ZA STARINSKI MAKEDONSKI AJVAR Sprema se brzo i lako, a ukus će vas oduševiti
Makedonski ajvar važi za najukusniji i najsočniji namaz. Sve što treba da radite je da sa pažnjom pratite smjernice koje smo za vas pripremili:
Sastojci za ajvar:
10 kg crvene paprike;
3 velika plava patlidžana;
5 dcl ulja;
so po želji;
1 velika kašika šećera.
Priprema:
Papriku ispecite na ringli smederevca ili je ispecite u rerni, odmah nakon pečenja je stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati skidanje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, pa ih složite u veliki ocjedživač ili mrežastu vreću koju ćete zakačiti da bise paprike ocijedile (potrebno je najmanje 3 sata za cijeđenje).
Patlidžane pecite isto kao paprike, potom ih isto kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cijede.
Ocijeđene paprike i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.
Tokom kuvanja smjesu neprestano miješajte, a ulje postepeno dolivajte po 1 dcl svakih 20 minuta, miješajte neprestano jer ulje ne smije izbiti na površinu. Način na koji je najlakše provjeriti da li je ajvar gotov je prelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, tj. morate da vidite dno šerpe.
So i šećer dodajte pri samom kraju, tj. zadnjih 20 minuta kuvanja.
U međuvremenu dok se ajvar kuva, potrebno je da pripremite tegle. Čiste tegle zagrijte u rerni na 50 stepeni i u njih sipajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te ostavite u kutiju i prekrijte sa stolnjakom. Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom ostavite na hladno i mračno mjesto.