PRIJEDLOG ZA DANAŠNJI RUČAK Fit lazanje sa tikvicama i špinatom
POTREBNI SASTOJCI:
400 g paradajz-pelata isjeckanog na kockice
2 kašike soja-sosa
3 tikvice srednje veličine
400 g mljevenog mesa
8 pečuraka (narezanih)
1 veliki luk
2 čehne bijelog luka
4 šake špinata
4 kašike grčkog jogurta
60 g mocarele
malo ulja
Priprema:
Tikvice isijecite na kriške, debljine oko pola centimetra.
Zagrijjte rernu na 200 stepeni, pa u rernu stavite papir za pečenje. Stavite kriške tikvica u posudu za pečenje i pecite na 200 stepeni po četiri minuta sa obje strane, pa izvadite da se ohlade.
U većoj posudi zagrijte malo ulja, pa dodajte sitno sjeckani crni luk, narezane pečurke i sjeckani bijeli luk. Krčkajte nekoliko minuta, pa dodajte mljeveno meso i malo vode. Sve dinstajte pet minuta.
Odvojte dvije velike kašike pelata u malu posudu, a ostatak dodajte u šerpu i pomiješajte sa mesom i ostalim sastojcima. Pokrijte i ostavite da se krčka još pet minuta.
Špinat sitno isjeckajte i stavite u činiju, pa prelijte grčkim jogurtom i promiješajte.
U posudu za lazanje stavite dvije kašike pelata (koju ste ranije odvojili) i poredajte red pečenih tikvica, red sosa sa mljevenim mesom i red jogurta sa špinatom. Na to stavite red tikvica, red mesa i red jogurta sa špinatom.
Na vrh stavite isječenu mocarelu i stavite u rernu na 200 stepeni oko 20 minuta, ili dok sir ne dobije zlatnu boju.
BONUS VIDEO: