POSNE BUHTLE SA DŽEMOM Sve sastojke imate u kući
Buhtle sa džemom su starinska poslastica od kiselog tijesta porijeklom iz Vojvodine. Za pripremu fenomenalnih jufkica treba vam malo vremena, a nabolje su sa domaćim džemom.
Ukoliko želite da se prisjetite djetinjstva možete uz ovaj jednostavan recept, koji garantovano svima uspijeva.
Sastojci:
- 400 ml mlake vode
- kockica kvasca
- malo soli
- 1 kašika šećera
- 800 g brašna
- džem po ukusu
Priprema:
U malo mlake vode rastopite kvasac, dodajte šećer, zatim ostatak vode, 400–450 g brašna, pa dodajte ostatak brašna da se zamijesi srednje tvrdo tijesto.
Možete dodati i koricu limuna. Ostavite ga pokriveno na toplom oko 30 minuta da naraste, zatim ga rastanjiti za oko centimetar debljine, isijecite na kocke, stavljati džem po sredini, ivice skupite i zatvorite da džem ne curi. Ređajte u okrugli pleh obložen pek papirom. Buhtle pokrijte i pustite da narastu oko 20 minuta, pa ih pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni C 35-40 minuta. Pospite ih prah šećerom.