POSNA Lenja pita sa jabukama i grizom
Sastojci:
za 12 osoba
2 šolja brašno
2 šolja griza
1 šolja šećera kristala
1 kesica praška za pecivo
šećer u prahu
FIL:
1,5 kg VELIKE JABUKE
1 šolja šećera kristala
1 kesica ciment
1 kora limunova korica
1 kesica Vanilin šećer
Priprema:
Najprije treba napraviti fil tako što ćemo narendati jabuke, dodati šećer, vanilin šećer, cimet i limunovu koru. Sve promiješati i ostaviti. U posudu staviti brašno, griz, šećer i prašak za pecivo, pa sve izmiješati varjačom. Od te smjese izvaditi jednu šolju praškaste smjese. U suvu nepodmazanu posudu sipati polovinu mase koja je ostala u vangli. Potapkati rukom da se izjednači. Preko toga staviti polovinu fila. Na to izručiti ostatak mase iz vangle i poravnati. Preko opet staviti drugu polovinu fila. Na kraju, masom iz šolje posuti i prekriti fil i ostaviti da stoji 10 minuta. Peći 40 minuta na 200 stepeni. Kada je pečeno, posuti prah šećerom, pokriti krpom i ostaviti do sutradan, kako bi jabuke pustile sok i testo omekšalo i povezalo se sa filom.
BONUS VIDEO: