POSNA I MRSNA JELA SA RIBOM Za sve gurmane, kao izmišljena za uživanje
Sastojci:
500 g fileta soma
2 jaja
1,5 dl piva
brašno
so
Priprema:
Filete soma isecite na krupnije komade, dobro ih osušite ubrusom, pa ih posolite. Umutite žumanca, dodajte pivo i brašno, pa kada se sve sjedini, lagano umiješajte snijeg od dva bjelanca. Ribu prvo uvaljajte u brašno, pa u orli masu i pržite na ulju.
Hrskavi šaran
Sastojci:
1 kg šarana
4 kašike kukuruznog brašna
4 kašike pšeničnog brašna
1 kašika slatke paprike
so i biber
Priprema:
Ribu isjecite na šnicle debljine 2 cm, posolite, pobiberite, pa svaki komad dobro umočite u mješavinu brašna i paprike. Pržite u dubokom ulju dok riba ne dobije zlatnobraon boju.
Bijela riblja čorba
Sastojci:
40 g putera
2 čena bijelog luka
1 crni luk
2 male šargarepe
125 ml belog vina
35 g brašna
750 ml mlijeka
500 ml bujona
1-2 krompira
1 šolja kukuruza
600 g fileta oslića
Priprema:
Otopite puter u šerpi, pa dodajte sjeckani bijeli i crni luk i pržite dok ne omekšaju. Zatim dodajte sjeckanu mrkvu i promiješajte. Kada i mrkva omekša, sipajte vino. Kada veći dio vina ispari, dodajte brašno i miješajte brzo dok se svi sastojci ne sjedine. Nakon toga sipajte bujon, a onda i mlijeko. Dodajte isječen krompir, kukuruz, so i biber, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Smanjite temperaturu i kuvajte još nekih desetak minuta. Dodajte ribu koju ste isjeckali i ostavite da se kuva još 15 minuta. Ako je čorba previše gusta, dodajte malo vode.
Pastrmka sa šampinjonima
Sastojci:
4 pastrmke
1/2 šoljice maslinovog ulja
1 pakovanje šampinjona
1/2 struka praziluka (srednje veličine)
5 čena bijelog luka
1 kašičica suvog biljnog začina
1/2 kašičice bibera
so po potrebi
1 limuna
malo prezli
1/2 kašičice bibera
Priprema:
Očišćenu pastrmku premažite maslinovim uljem, suvim biljnim začinom i sa malo soli. Pečurke i praziluk isjeckajte i prodinstajte, a pred kraj dodajte bijeli luk, pa ovom smjesom napunite ribu. Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta.
Pihtije od oslića
Sastojci:
800 g glava i repova od oslića
kuvana šargarepa
limun ili sirće
so
Priprema:
Ribu skuvajte, odvojte od kostiju i spojite sa sjeckanom kuvanom mrkvom, svježim peršunom, limunom ili sirćetom. Začinite, poredajte u posudu i nalijte fondom u kojem se kuvala. Ukoliko ima previše fonda, ukuvajte ga do željene količine. Pihtije ostavite na hladnom. Ove pihtije možete da spremate i od kečige jer i ona u sebi sadrži dosta želirajućih materija.
Paprikaš
Sastojci:
1 kg šarana
500 g smuđa
500 g štuke
500 ml soka od paradajza
3 glavice crnog luka
1 mrkva
1 paškanat
2 čena bijelog luka
3 kašičice aleve paprike
so, biber
Priprema:
Isjeckajte sitno crni luk, pa ga propržite na ulju dok ne postane staklast. Dodajte narendanu mrkvu i paškanat i sitno sjeckana dva čena bijelog luka, malo vode, pa sve zajedno dinstajte dok povrće ne omekša. Očistite i operite ribu, isjecite je na veće komade, pa stavite u šerpu u kojoj ste dinstali povrće. Nalijte vodom tako da riba ogrezne u njoj i kuvajte na tihoj vatri 15 minuta. Dodajte paradajz pelat, posolite, pobiberite i začinite crvenom mljevenom paprikom, pa kuvajte sve zajedno još 20 minuta na tihoj vatri, vodeći računa da komadi ribe ostanu cijeli. Pospite ga začinskim biljem po želji.
Skuša na mornarski način
Sastojci:
800 g skuše isječene na komade
40 g mrkve
2 čena bijelog luka
1/2 veze mirođije
maslinovo ulje
so
100 g tikvica, 100 g patlidžana, 100 g šampinjona, 100 g paprika, 100 g paradajza
Za sos:
400 ml crnog vina
80 g paradajz pelata
100 g crvenog luka
Priprema:
Napravite marinadu od maslinovog ulja, rendane mrkve, usitnjenog bijelog luka i mirođije i soli, pa u njega stavite komade ribe. Odložite na dva sata u frižider, pa je pecite na gril tiganju. Povrće isjecite i ispecite na teflonu. Pomješajte crno vino i pelat paradajza, dodajte crveni luk, promješajte, dinstajte pola sata, zatim dodajte ribu, pa krčkajte još desetak minuta.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- recepti