TAJNE VELIKIH KUHARA Oduševiće vas recept za drugačiji pire krompir, tajna je u 7 različitih sastojaka
ALOONLINE.BA | Žena ∙ 18.09.22 15:28 ∙ 0
Ovo jelo se tradicionalno priprema od kuvanog krompira koji se gnječi i pretvara u pire zajedno sa mlijekom i maslacem, a začinjava se solju.
Iskusni kuvari tvrde da će pire biti ukusniji ako upotrijebite nekoliko različitih vrsta krompira – s visokom udjelom skroba, ali i one voštane teksture.
Uspješnost pirea možete osigurati već tokom kuvanja. Uvijek posolite vodu u kojoj kuvate krompir, a možete dodati i prstohvat praška za pecivo kad ga gnječite. Prašak za pecivo će vam garantovati pahuljast pire.
Ako želite još bolji ukus uobičajenog pirea od krompira, možete mu dodati i neke sastojke koje imate u frižideru i špajzu:
- – Narendajte kačkavalj, pa ga umješajte u pire dok se ne rastopi.
- – Produbite aromu i ukus krompira sa malo narendanog muskatnog oraščića.
- – Zasladite krompir karamelizovanim lukom.
- – Začinite ga pireom od pečenog bijelog luka. Cijelu glavicu bijelog luka poprskajte sa malo ulja i soli, zamotajte u aluminijsku foliju i stavite u pećnicu na 190 stepeni oko 45 minuta. Nakon toga istisnite bijeli luk u pire od krompira i dobro promješajte.
- – Zaokružite ukus pirea sa kašičicom ili dvije majoneza. Majonez će oplemeniti ukus, ali i teksturu pirea.
- – Odlična je ideja i da pireu dodate malo nasjeckanog svježeg vlasca.
BONUS VIDEO:
Možda vas zanima
vremenska prognoza
18°C
Sarajevo
4°C
Banja luka
19°C
Mostar
15°C
Tuzla
1°C
Bihać
18°C
Bijeljina
19°C
Zenica
15°C
Prijedor
18°C