DOMAĆICE SAVJETUJU Ovo je najbolje vrijeme za kiseljenje kupusa
Priprema kiselog kupusa je vrlo jednostavna, zahtjeva minimalnu pripremu, a nakon što se malo potrudite i izaberete najbolje vrijeme za kiseljenje, ostaje vam samo da se strpite i sačekate.
Berba kupusa obično počinje krajem septembra, pa je to i period kada polako počinje tradicionalni jesenji proces kiseljenja kupusa. Iako vrijeme branja kupusa u velikoj mjeri zavisi od vremenskih prilika, većina ljudi počinje berbu i kiseljenje kupusa kada jesen zakuca na vrata.
Preporučuje se da je najbolje vrijeme za kiseljenje kupusa sredina oktobra. Ono što je takođe važno napomenuti jeste da proizvođači kupusa često ne vode računa o odgovarajućim temperaturama i vremenskim uslovima. Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahtjeva da temperature budu stabilne na nivou od 18 do 21 stepen Celzijusa, prenosi Net.Hr.
U ovim vremenskim uslovima kupus se brzo i lako ukiseli, pa ne treba žuriti sa ovom akcijom. Za fermentaciju kiselog kupusa u procesu kiseljenja obično je potrebno i do četiri nedjelje, pa ako ovaj proces započnete krajem devetog mjeseca, možete računati na to da ćete već u oktobru ili početkom novembra imati ukusan kiseli kupus koji će vas oduševiti. Ukus kiselog kupusa je prilično neutralan, pa se odlično slaže sa većinom obroka.
- Tagovi
- kiseljenje
- KUPUS