OVAKO MAKEDONCI PRAVE PINĐUR Pikantna zimnica koju svi obožavaju, a sa ovim receptom nema greške
Sastojci:
2 kg crvenih paprika
1 kg paradajza
500 g patlidžana
500 g tikvica
150 g ljutih papričica
2 glavice crnog luka
4 čena bijelog luka
1/2 šolje ulja
1 kašičica soli (ili po ukusu)
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice aleve paprike
1/2 kašičice šećera
sirće (po ukusu)
Priprema:
Operite paprike, patlidžane, tikvice i paradajz. Isjecite paprike na polovine, kljute papričice najsitnije isjecite, a patlidžane i tikvice na kolutove. Ogulite paradajz (možete ga kratko preliti vrelom vodom da lakše skinete kožicu) i isjeckajte ga na kockice. U većem loncu, zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni i bijeli luk, sitno seckane, i dinstajte ih dok ne postanu staklasti.
Dodajte isjeckane paprike, patlidžane, tikvice i paradajz u lonac. Posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku. Dobro promiješajte sve sastojke. Smanjite temperaturu i poklopite lonac. Ostavite povrće da se krčka i da pusti svoje sokove oko 2-3 sata, povremeno miješajući.
Nakon što se povrće skuvalo i omekšalo, dodajte šećer i, po ukusu, malo sirćeta. Nastavite kuvanje još neko vrijeme kako bi se svi ukusi sjedinili i smjesa zgusnula. Ovo može potrajati još 1-2 sata, pa budite strpljivi. Kada je pinđur skuvan, provjerite i prilagodite začine i sirće prema ukusu. Vrući pinđur sipajte u sterilisane tegle, ostavljajući malo prostora pri vrhu. Čvrsto zatvorite, pa prevrnite naopačke i ostavite ih tako nekoliko minuta kako bi se stvorilo vakuumsko zatvaranje. Nakon što se tegle ohlade, čuvajte pinđur na tamnom i hladnom mjestu.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- pinđur
- pinđur recept