ORIGINALAN RECEPT ZA MAĐARSKI LONGOŠ Pecivo od kojeg ide voda na usta, tajna je u prelivu
On je objasnio da ih poslije prženja premažete smjesom od maslinovog ulja i bijelog luka i imaćete ukusan obrok.
Sastojci:
400 ml mlakog mlijeka
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
250 g pavlake
2 jajeta
1 kg brašna
Još:
30 ml maslinovog ulja 6-7 čenova bijelog luka 1 kašičica soli kečap majonez tvrdi sir
Priprema:
U posudi pomiješajte izdrobljeni kvasac, mlijeko, šećer, pavlaku, jaja i brašno. Mutite dok se ne formira tijesto, pa dodajte so. Nastavite da mutite.
Pokrijte i ostavite nekih 40 minuta na toplom da nadođe. Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu i podijelite na 9 dijelova, pa oblikujte loptice.
Pokrijte krpom i ostavite još 10-20 minuta. Za to vrijeme pomiješajte maslinovo ulje, so i mljeveni bijeli luk. Rukama razvucite lopticu od tijesta i pržite u zagrijanom ulju. Vadite na ubrus da se ocijedi. Tako uradite sa svim lopticama tijesta.
Vruće mekike premažite smjesom od maslinovog ulja i belog luka, pa preko pospite rendani sir, pa sipajte malo kečapa i majoneza.
BONUS VIDEO: