UVIJEK USPIJEVAJU: Mekike punjene kupusom
ALO.RS/SERICARECEPTI/LJ.Č | Žena ∙ 12.10.21 07:32 ∙ 0
Sastojci i priprema:
- 900 gr. bijelog brašna (plus još da se premijesi)
- 400 ml. mlake vode
- 100 ml. ulja
- 1 kašičica šećera
- 1, 5 kašičica soli
Fil:
- 500 gr. kupusa
- 2 kašike ulja ( ili biljne masti)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sitne crvene paprike
- malo bibera
- 100 ml. vode
- Ulje za prženje.
Kvasac izmiješajte sa 100 ml. mlake vode, šećerom i 2 kašičice brašna pa ostavite da nadođe.
Dodajte ostatak vode, ulje i brašno koje ste predhodno prosijali i posolili. Zamijesite meko tijesto
pa ostavite da se udvostruči.
Za to vrijeme narendajte ili sitno isjeckajte svjež kupus pa ga izdinstajte na ulju i vodi, na kraju začinite. Ostavite da se ohladi.
Nadošlo tijesto razvucite tanko oklagijom, vadite veće kolutove, svaki još rukama blago razvucite.
Na sredinu stavite kašiku fila, preklopite drugim krugom tijesta, pritisnite krajeve prstima pa potom cijelu mekiku pritisnite da se iznutra kupus slegne.
Pržite u zagrijanom ulju s obje strane i stavite da se ocijedi na salveti.
Prijatno!
Možda vas zanima
vremenska prognoza
17°C
Sarajevo
6°C
Banja luka
10°C
Mostar
6°C
Tuzla
4°C
Bihać
9°C
Bijeljina
10°C
Zenica
6°C
Prijedor
17°C