NEODOLJIVE KARAMEL PRINCES KROFNE Raskošna francuska poslatica sa 2 fila i najlepšom glazurom
Sastojci:
Za testo:
200 ml vode
50 g putera
150 g brašna
prstohvat soli
4 jaja
Za fil od karamele:
4 kašike šećera
150 ml pavlake za kuvanje
300 ml slatke pavlake
Za fil od vanile:
400 ml mlijeka
50 g pudinga od vanile
4 kašike šećera
300 ml slatke pavlake
Za glazuru:
125 g šećera
45 g putera
75 ml slatke pavlake
Priprema:
Fil od karamele: Istopite šećer, pa dodajte pavlaku za kuvanje koju ste prethodno zagrijali. Dobro promiješajte i sipajte u posudu. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku, pa dodajte ohlađeni karamel i sjedinite mikserom. Čuvajte u frižideru.
Fil od vanile: Puding pomiješajte sa 100 ml mleka tako da nema grudvica. Preostalo mlijeko sipajte u posudu i dodajte šećer. Kada se zagrijeje dodajte puding i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku, pa dodajte ohlađeni fil od vanile i sjedinite mikserom. Čuvajte u frižideru.
Za tijesto: U šerpi pomešajte vodu, puter i so. Kuvajte dok se puter ne otopi i dok se sastojci ne sjedine. Dodajte brašno i brzo mešajte dok se ne formira tijesto. Stavite u posudu i postepeno dodajte jaja, sve vrijeme muteći. Dobro sjedinite sastojke mikserom. Sipajte tijesto u špric za kolače i uzmite zvezdasti nastavak i napravite dupli krug na plehu obloženom pek papirom. Pravite razmak između testa. Pecite u zagrijanoj rerni na 230°C oko 10 minuta, a onda smanjite na 200°C i pecite još 10 minuta. Ne otvarajte vrata od rerne za to vrijeme. Presecite tijesto na pola.
Za glazuru: Istopite šećer, pa dodajte puter i kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim sipajte i pavlaku za kuvanje i kuvajte još par minuta, uz neprestano miješanje. Umočite gornju polovinu tijesta u glazuru i redajte na pleh. Ređajte tako da umočeni dio bude gore kako bi se sušio.
Na dio testa koji niste umočili u glazuru, prvo sipajte fil od vanile, pa fil od karamele (pomoću šprica za kolače ili kese za zamrzivač), pa preklopite testom koje je umočeno u glazuru (tako da glazura bude gore).
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- krofne