MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA ZA PEČENI KROMPIR 3 koraka za hrskavu i zlatnu koricu
Sastojci:
1 kg bijelog krompira (russet)
mast
vlašac
peršun
Priprema:
Krompir oljuštite i stavite u vodu. Ostavite da odstoje 2 sata, pa procijedite. Zatim krompir isjecite na pola, pa stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom i bogato posolite. Kada krene da ključa smanjite temepraturu, pa nožem provjerite da li je krompir mekan. Nemojte da preterate sa kuvanjem, jer ne smije da se raspada. Izvadite krompir na ubrus da se ocijedi i ostavite da se potpuno ohladi. Ovaj korak ne preskačite jer će krompir biti hrksaviji.Tavu dobro zagrijte, pa sipajte 2-3 kašike masti. Kada se istopi poređajte polutke krompira okenute na ravnu stranu. Ispržite krompir sa svih strana dok ne dobije zlatnu koricu. Posolite i pobiberite. Nakon toga stavite u zagrijanu rernu na 200°C i pecite nekih 20-25 minuta. Na pola pečenja ih okrenite kako bi se sa svih strana lijepo ispekli. Izvadite krompir na ubrus da se ocedi od viška masti. Ukrasite sjeckanim vlašcem i peršunom.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- hrskav krompir
- KROMPIR