Najbolji recept za klasični cupcakes
Ovi jednostavni i vrlo ukusni kolačići savršeni su za rođendane, piknike ili kad god poželite nešto slatko. U ovaj klasični recept možete dodati šta poželite, od borovnica, komadića čokolade i slično. Ukrasite ih kremom ili prelivom po želji!
Sastojci
160 gvišenamjenskog brašna (mješavina oštrog i glatkog brašna)
2 kašike kukuruznog škroba
1¼ kašike icepraška za pecivo
⅛ kašike soli
150 gšećera
2velika jaja, sobne temperature
1¼ kašike čistog ekstrakta vanilije
4 kašike neslanog maslaca, otopljenog
60 ml biljnog ulja
60 ml mlijeka, sobne temperature
Priprema
1
Zagrijte peć
Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite kalup za cupcakes od 12 komada papirnatim košaricama ili papirom za pečenje.
2
Sjedinite suhe sastojke
U srednjoj zdjeli umutite brašno sa kukuruznim škrobom, praškom za pecivo i soli.
3
Sjedinite mokre sastojke
U velikoj zdjeli ručnim mikserom miksajte šećer s jajima i ekstraktom vanilije na srednje velikoj brzini dok ne postane pjenasto i lagano zgusnuto, oko 3 minute. Dodajte maslac i ulje i tucite dok se ne sjedini. Dodajte suhe sastojke i mlijeko u 3 navrata, dobro miksajući između dodavanja. Pažljivo ulijte tijesto u obložene kalupe za cupcakes, puneći ih otprilike dvije trećine.
4
Pecite
Pecite kolačiće u sredini pećnice 20 do 23 minute, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha. Ostavite da se kolačići malo ohlade prije nego ih izvadite, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade. Ukrasite kolačiće po želji.
Napomena
Čokoladu, voće ili orašaste plodove dodajte nakon što ste dodali brašno i mlijeko te lagano promiješajte kuhačom ili špatulom. Cupcakese dekorirajte kremom od maslaca, čokoladnom kremom, čokoladnim preljevom ili šećerom u prahu.
BONUS VIDEO: