MAROKANSKI RECEPT ZA SOČIVO Harira gulaš je fantazija, a u njega ide samo 300 grama mesa
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 luk, sitno isječen
2 čena bijelog luka, sitno isjeckanog
1 mrkva, isečena na kockice
2 stabljike celera, isjeckane na kockice
1 crvena paprika, isječena na kockice
1 kašičica mljevenog kima
1 kašičica mljevene kurkume
1/2 kašičice mljevenog đumbira
1/2 kašičice mljevenog cimeta
1/4 kašičice mljevenog crnog bibera
1 konzerva paradajza isječenog na kockice
6 šoljica čorbe od povrća ili piletine
1 šolja sušenog crvenog sočiva
1 šolja kuvanih ili konzerviranih leblebija
300 grama mesa po izboru, isječenog na kockice
Sok od 1 limuna
Peršun za ukras
Recept:
Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Najprije propržite meso pet minuta, a onda ga izvadite na stranu. U lonac dodajte sjeckani luk i mljeveni bijeli luk, pa dinstajte dok luk ne postane providan. Dodajte mrkvu isjeckanu na kockice, celer i crvenu papriku u šerpu. Kuvajte nekoliko minuta dok povrće ne počne da omekšava. Umješajte mleveni kim, kurkumu, đumbir, cimet, crni biber. Kuvajte oko minut dok začini ne postanu mirisni.
Dodajte paradajz isječen na kockice i supu u šerpu. Dobro promiješajte da se sjedini.
Dodajte sušeno crveno sočivo, kuvane leblebije i meso nazad u lonac. Dovedite gulaš do ključanja, a zatim smanjite vatru i poklopite lonac. Pustite da se krčka oko 1 sat, ili dok meso ne omekša i sočivo ne skuva.
Umiješajte sjeckani svež peršun i limunov sok. Začinite solju po ukusu. Poslužite marokanski harira gulaš dok je još topao. Možete ga ukrasiti dodatnim svježim začinskim biljem i poslužiti sa hrskavim hljebom ili rižom na pari.
BONUS VIDEO: