MARKIZA SA JAGODAMA Osvježavajuća i lagana verzija najpopularnije srpske torte
Sastojci:
350 g jagoda
50 g šećera
1 limun
Za preliv:
2 jajeta
200 ml slatke pavlake
100 g šećera
2 kašičice ekstrakta vanile
250 g maskarpone sira ili krem sira
80 ml hladne vode
2 kašičice želatina u prahu
400 g piškota
Priprema:
Jagode isjecite na kockice, pa ih stavite u šerpu. Dodajte šećer i sok od limuna, pa kuvajte dok se ne zgusne. Odvojite žumanca i bjelanca, pa bjelanca umutite u čvrst šne. Žumanca pjenasto umutite sa šećerom i vanilom, pa dodajte umućenu slatku pavlaku i sjednite mikserom. Lagano umiješajte belanca, a onda dodajte i umućeni krem sir ili maskarpone, pa sjednite mikserom. Pomiješajte želatin i vodu, pa ostavite 10 minuta da nabubri. Zatim otopire i dodajte u fil i lepo sjedinite. Poredajte piškote po ivici i dnu, pa dno premažite džemom od jagoda. Zatim sipajte trećinu fila, premažite džemom od jagoda, pa poredajte piškote. Premažite ih džemom od jagoda, pa sipajte drugu trećinu fila, a onda i džem od jagoda. Preko sipajte preostali fil i stavite u frižider na 4-6 sati. Ukrasite po želji.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- torta sa jagodama