LAGANI OBROK Punjeni lepeza patlidžan
POTREBNI SASTOJCI:
1 veliki patlidžan
2 paradajza
250 g tvrdog sira
200 g sitnog pelata
4 čehne bijelog luka
1/2 kašičice italijanskog začina
5-6 listova bosiljka
1,5 kašika šećera
1 kašika ulja
Priprema:
Operite i osušite patlidžan, ali ne sijecite stabljiku. Isijecite po dužini, na nekoliko mjesta, ali do stabljike. Patlidžan treba da ostane cijeli.
Otvorite ga da dobijete izgled lepeze. Posolite i ostavite da odstoji nekih 20 minuta. Ponovo osušite ubrusom, pa stavite u pleh koji ste obložili pek papirom.
Zagrijte ulje u tavi, pa dodajte pelat, mljeveni beli luk, so, biber, italijanski začin i sjeckani bosiljak. Kuhajte dok ne krene da vri, pa ostavite još 5-10 minuta. Svjež paradajz isijecite na kolutove, kao i sir (najbolje da se koristi mocarela).
Svaku krišku patlidžana premažite paradajz sosom, pa poredajte mocarelu i paradajz. Posolite i premažite uljem. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta, treba da bude mekano. Izvadite, po vrhu pospite listićima bosiljka ili peršuna.
BONUS VIDEO: