KAKO SE PRAVI ČUVENA VASINA TORTA Omiljena srpska poslastica sa kojom nema greške
Sastojci:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika mljevenih oraha
2 kašika brašna
Za fil:
300 g mljevenih oraha
50 ml vrelog mlijeka
150 g prah šećera
1 pomorandža
5 štangli čokolade
200 g putera
4 žumanca
4 kašike šećera
Za šne:
15 kašika šećera
1 šolja vode
4 bjelanceta
Priprema:
Odvojite žumanca i bjelanca. Umutite bjelanca, pa postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim u smjesu postepeno dodajte žumanca i sjedinite mikserom. U dobijenu smjesu lagano umiješajte prosijano brašno i orahe, pa sve lijepo promiješajte. Obložite kalup pek papirom i sipajte dobijenu smjesu, pa pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta. Ostavite da se ohladi, pa premažite sokom od pomorandže. U šerpu sipajte mlijeko i orahe, kao i šećer u prahu. Promiješajte, pa poslije par minuta dodajte puter i sve dobro promiješajte. Zatim dodajte čokoladu koju ste prethodno istopili, kao i rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže. Pjenasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte u smjesu od oraha. Kuvajte još par minuta, pa premažite dobijeni fil preko kore. U šerpi pomiješajte šećer i vodu, pa kada se karamelizuje sklonite sa šporeta. Umutite bjelanca u čvrst šne, pa postepno dodajte karamelizovani šećer. Sve vrijeme miješajte i premažite preko fila. Pospite mljevenim orasima ili rendanom čokoladom.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- vasina torta